Špaldový chlieb so slnečnicovými semienkami
Špaldový chlieb so slnečnicovými semienkami

Komerčný recept
Suroviny
Na cesto: | |
750 g | |
2 bal. | |
2 ČL zarovnané | |
3 ČL zarovnané | |
500 ml vlažná | |
250 g | |
100 g | |
Na potretie: | |
vlažné | |
Na posypanie: | |
50 g |
Postup prípravy
-
Ešte budeme potrebovať plech na pečenie alebo 2 formy na chlieb (11 x 25 cm) a papier na pečenie.
-
Na prípravu cesta nasypeme múku do misy a dobre ju premiešame s droždím. Postupne pridávame soľ, kmín, vodu a tvaroh a všetko miesime elektrickým ručným šľahačom s miesiacimi metlami, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien misy a netvoria sa na ňom bubliny. Cesto prikryjeme a odložíme na teplé miesto kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
3.
Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a vmiešame do neho slnečnicové semienka. Z cesta vytvarujeme bochník a položíme ho na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Opäť cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto na tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší. (Cesto môžeme taktiež naplniť do dvoch vymastených foriem na chlieb s rozmermi 11 x 25 cm).
Cesto potrieme vlažným mliekom a posypeme slnečnicovými semienkami. Pečieme v rozohriatej rúre. tlektrická rúra: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4. Doba pečenia: asi 60 minút.
TIP 1: Po 10 minútach pečenia postavíme do rúry misku s teplou vodou, aby chlieb nebol vysušený.
TIP 2: Chlieb môžeme obohatiť lúpanými sezamovými alebo tekvicovými semienkami, anízom, koriandrom alebo feniklom.