Linguine s omáčkou z plodov mora
8. 7. 2021

- 40 min.
- porcie: 4
- Stredná
Suroviny
Potrebujeme:
-
1 ks300-500 g zmesi drobných alebo nakrájaných morských plodov (krevety, chobotničky, mušle, sépie, kalmáre)
-
1 ks300-500 g cestovín linguine (špagety alebo fettuccine)
-
2 ksstredne veľké cibule (alebo šalotky)
-
3 ksstrúčiky cesnaku
-
100 mlbieleho vína
-
100 gparmezánu
-
1 ksnadrobno nasekané orechy (píniové alebo lieskové)
-
1 ksbazalka, petržlenová vňať
-
1 ksčili paprička
-
1 kssoľ, mleté čierne korenie
-
1 ksextra panenský olivový olej
Postup
1. krok
Morské plody poriadne umyte a očistite. Mrazené rozmrazte a opláchnite. V panvici so širokým dnom osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno na olivovom oleji, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli aj morské plody. Krátko osmažte, zalejte vínom, panvicu prikryte a plody krátko poduste (ak používate čerstvé mušle, mali by sa všetky otvoriť).
2. krok
Uvarte cestoviny podľa návodu, časť vody z varenia odložte. Uvarené cestoviny dajte priamo do panvice s plodmi mora s trochou cestovinovej vody. Všetko spolu premiešajte, prevarte, dochuťte a mierne zahustite parmezánom. Ak treba, cestoviny dosoľte a posypte bohatou dávkou čerstvo namletého korenia.
3. krok
Linguine podávajte s bazalkou, petržlenovou vňaťou, najemno nasekanou čili papričkou, orechmi a ďalším parmezánom. Zapíjajte vychladeným bielym vínom, ak to situácia dovolí.