Rybacia polievka
8. 7. 2021
Suroviny
Potrebujeme:
-
1 ks1,5 kg rýb (makrela, hoki, losos)
-
1 ks100 g kreviet
-
1 ksčervenú cibuľu
-
3 ksstrúčiky cesnaku
-
2 ksstonky stonkového zeleru
-
1 ks200 g paradajok
-
1 ksbouquet garni (viazanička z čerstvej petržlenovej vňate, tymianu a bobkového listu)
-
1 ks150 ml suchého bieleho vína
-
1 ksčili papričku
-
4 ksplátky chleba
-
1 kssoľ
-
1 ksmleté čierne korenie
-
1 ksolivový olej
Postup
1. krok
Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejeme olivový olej. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, dva prelisované strúčiky cesnaku a na malé kúsky nakrájaný stonkový zeler. Na miernom ohni za občasného miešania smažíme asi 5 minút.
2. krok
K cibuľovému základu pridáme paradajky zbavené šupky a nakrájané na malé kocky, vložíme bouquet garni a prilejeme biele víno. Privedieme k varu.
3. krok
Pridáme ryby, čili papričku a prilejeme také množstvo vriacej vody, aby boli ponorené všetky suroviny. Prikryjeme a znížime plameň. Pomaly varíme asi 15 minút.
4. krok
Potom pridáme krevety a polievku varíme ďalších 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Ak treba, dolejeme ešte víno.
5. krok
Medzitým na panvici opečieme chlieb z každej strany a potrieme ho z jednej strany cesnakom. Z polievky odstránime bouquet garni a servírujeme.