Bravčová roláda s brusnicami
16. 1. 2021
Bravčová roláda s brusnicami

Bravčová roláda s brusnicami
Čas prípravy: 60 min.
Porcie: 4
Obtiažnosť: stredná
Suroviny
Potrebujete:
-
1 ks veľkú bravčovú sviečkovicu (600 g)
-
40 g sušených brusníc
-
100 ml bieleho vína
-
1 hrsť vlašských orechov
-
1 ks stonku stonkového zeleru
-
1 ks zelené jablko
-
1 ks bielok
-
3-4 ks plátky bravčovej šunky
-
1 ks zeleninový vývar
-
1 ks soľ, mleté čierne korenie
-
1 ks olej
Postup
1. krok
Rúru vyhrejte na 180 °C. Sušené brusnice zalejete bielym vínom a nechajte aspoň 30 minút marinovať. Orechy nahrubo pomeľte alebo podrvte. Stonkový zeler umyjte a nakrájajte na tenké plátky. Jablko umyjte, zbave jadierok a nakrájajte na malé kocky.
2. krok
Bravčovú sviečkovicu umyjte, osušte a nožom narežte tak, aby vznikol plát. Zakryjte kuchynskou fóliou a natenko vyklepte. Osoľte a okoreňte.
3. krok
Orechy, jablko, zeler a scedené brusnice (víno si nechajte, použijete ho na podliatie mäsa pri pečení) dajte do misky a pridajte k nim zľahka vyšľahaný vaječný bielok. Zamiešajte. Na mäsový plát uložte plátky šunky a rovnomerne ich posypte orechovo-jablkovou zmesou.
4. krok
Roládu opatrne zviňte a kuchynskými ihlicami ju zopnite tak, aby plnka nevytekala von. Podľa potreby ju môžete previazať kuchynským špagátikom. Dajte do plechu na pečenie s rozohriatym olejom a opeče ju z každej strany do zlatista.
5. krok
Opečenú roládu vložte do vyhriatej rúry. Pečte asi 40 minút, podľa potreby podlievajte vínom a vývarom. Upečenú roládu vyberte, zabaľte do alobalu a odložte na teplé miesto. Výpek prelejte do hrnca, zľahka poprášte múkou, zamiešajte a na miernom ohni asi 10 minút povarte.
6. krok
Roládu nakrájajte na hrubšie plátky, na tanieri ju prelejte precedenou omáčkou a servírujte s pečenou zeleninou a plochými širokými cestovinami (pappardelle).