Maďarský paprikáš s haluškami
Paprikáš sa pripravuje z teľacieho, bravčového, králičieho alebo kuracieho mäsa. Rozdiel medzi perkeltom (pörköltom) a paprikášom je ten, že paprikáš obsahuje menej cibule a papriky, ku koncu dusenia je zjemnený kyslou, alebo sladkou smotanou.
Takýto fajný paprikáš, ešte k tomu s domácimi haluškami, ach to je dobrota. Ako deti sme ho milovali. A veru aj dnes kedykoľvek takúto dobrotu môžem. A ešte radšej sa pozerám, ako ho mastia moje deti až sa za ušami oblizujú. Paprikáš je holt klasika maminkovskej kuchyne :)
Suroviny
Paprikáš: |
||
1000 |
g | kuracie mäso |
250 |
g | cibuľa |
50 |
g | masť bravčová |
1 |
PL | paprika mletá sladká |
1 |
ks | paprika čerstvá |
1 |
PL | pretlak paradajkový - rajčinový |
soľ | ||
200 |
ml | smotana kyslá |
200 |
ml | smotana na varenie |
Halušky: |
||
500 |
g | múka polohrubá |
1 |
ks | vajce |
1 |
KL | soľ |
voda |
Na masti poriadne orestujeme nasekanú cibuľu, odstavíme z ohňa, pridáme mletú červenú papriku, pretlak, premiešame a zalejeme malým množstvom vriacej vody. Cibuľu povaríme, znovu podlejeme a necháme odpariť väčšiu časť tekutiny. Do tohoto základu vložíme na kocky pokrájané odblanené mäso a premiešame.
Mäso osolíme, podlejeme malým množstvom horúcej vody a za občasného podlievania a miešania pod pokrievkou dusíme. Keď mäso začne mäknúť, pridáme na malé pásiky pokrájanú čerstvú papriku, premiešame a ďalej dusíme, ale už nepodlievame. Pripravíme si smotanovú zálievku: Do misky dáme hustú kyslú smotanu spolu so sladkou a pridáme za naberačku horúcej šťavy z paprikášu. To robím preto, aby sa smotana v paprikáši nezrazila, lebo zálievka nesmie byť studená.
No a halušky? Klasika: Do misky nasypeme múku a soľ, pridáme vajce a pri miešaní podľa potreby prilievame studenú vodu. Cesto by nemalo byť tuhé. Cez haluškovač pretieme halušky do vriacej osolenej vody, obvaríme, uvarené prepláchneme studenou vodou, dáme do misky a pomastíme. Variť by sa mali asi 4 minúty. Podávame ako prílohu k paprikášu.