Sviečkovicová pyramída s jablkovým čatní
Sviečkovicová pyramída s jablkovým čatní

porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
450 g | |
2 PL | |
100 g | |
100 g | |
100 g | |
25 g | |
50 ml likérové portské víno | |
120 g | |
50 ml | |
150 ml | |
Postup
- 1
Na panvici speníme med, vložíme doň všetko ovocie aj so zázvorom, nakrájané na malé kocky, pridáme jednu hviezdičku badiánu a ružové korenie. Všetko spolu premiešame a zalejeme portským vínom. Na miernom ohni všetko povaríme, aby ovocie zmäklo a odparila sa prebytočná voda. Ovocie by malo byť vláčne, ale nemalo by plávať vo vlastnej šťave.
- 2
Sviečkovú nakrájame na plátky a osolíme. Vložíme do zapekacej misy striedavo s ovocím (3 vrstvy mäsa a 2 vrstvy ovocia). Takto pripravené dáme do rúry predhriatej asi na 180 °C a zapekáme približne 10 minút.
- 3
Encián nastrúhame a zalejeme smotanou na varenie. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Vzniknutú omáčku prepasírujeme cez sitko, aby v nej neboli hrudky. Nakoniec prilejeme orechový likér, pridáme štipku ružového korenia a podľa potreby aj soľ. Chvíľku povaríme a podávame s varenými zemiakmi s maslom a pažítkou.