Bylinkové kura na víne
14. 2. 2021

Čas prípravy : 90 minút
Na 4 porcie budeme potrebovať :
- 1,5 kg kukuričného kuriatka
- 100 g masla
- 1 dcl vína
- 3 PL nasekaných čerstvých byliniek, ako petržlenová vňať, bazalka, tymian, rozmarín či šalvia
- ½ citróna
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- na podávanie cca 800g nových zemiakov
Postup:
- Bylinky nasekajte na drobno a zmiešajte s maslom izbovej teploty. Dochuťte soľou a čiernym korením.
- Polovicou masla potrite celé kura. Dajte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, pridajte na mesiačiky nakrájaný citrón a celé ošúpané strúčiky cesnaku. Podlejte vínom, prípadne aj trochou vody a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- Pečte približne 1 hodinu, resp. kým kura nebude krásne zlaté a stehná nebudú mať vnútornú teplotu približne 75 a viac stupňov.
- Medzi tým ako sa pečie kura, uvarte celé nové zemiaky v slanej vode. Potom ich sceďte, a ešte sprudka opečte na panvici so zvyšným bylinkový maslom.
- Kura podávajte s novými zemiakmi a vynikajúcim vínovým výpekom.