Hubové rizoto
Hubové rizoto
Aromatické, jemné a delikátne jedlo. Hotové takmer okamžite.
Ingrediencie
-
400 g ryža na rizoto (arborio, carnaroli, baldo...)
-
2 hrnčeky čerstvé huby (1/2 hrnčeka sušené huby)
-
2 PL olivový olej
-
1 PL maslo
-
1 ks cibuľa
-
3 dl biele víno
-
1 liter zeleninový vývar
-
100 g strúhaný parmezán
-
1 hrsť petržlenová vňať
-
soľ, mleté čierne korenie
Postup
-
1
Ak používame sušené huby – namočíme ich do vody aspoň na dve hodiny.
-
2
Olivový olej a maslo zohrejeme v hlbšej panvici. Pridáme nadrobno posekanú cibuľku a opražíme ju do sklovita.
-
3
Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť v oleji. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho odpariť. Pridáme na plátky nakrájané huby. Postupne (po naberačkách) začneme prilievať horúci vývar. Vždy keď sa odparí a vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku a takto pokračujeme zhruba 20 minút, kým nebude rizoto kašovitej konzistencie a ryža mäkká.
-
4
Potom panvicu odstavíme z plameňa a primiešame nastrúhaný parmezán, naseknú petržlenovú vňať. Ochutnáme a ak treba dochutíme soľou a korením.
-
5
Na tanieri rizoto ešte dozdobíme petržlenkou a hoblinkami parmezánu.