Pravý segedínsky guláš
Pravý segedínsky guláš, tradičný RECEPT

Pravý segedínsky guláš, tradičný recept. Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, alebo s chlebíkom.
Segedínsky guláš – veľmi známe a obľúbené jedlo na obed. Základnou ingredienciou je kyslá kapusta, ktorá je u nás bežne dostupná. Pripravte si osvedčený recept, ktorý zvládne každá začínajúca gazdinka.
Všetky suroviny sa varia v jednom hrnci a výsledok stojí za to. Pohostíte aj veľkú návštevu.
Pravý segedínsky guláš, tradičný recept
Počet osôb: cca 4 porcie
Čas prípravy: cca 20 minút
Čas dusenia: cca 50 minút
Pravý segedínsky guláš - ingrediencie
- 600 g bravčové pliecko
- kopcovitá lyžica bravčovej masti (30 g) (4 lyžice oleja)
- 2 ks veľká cibuľa (4 menšie)
- 3 veľké hrste kyslej (kvasenej) kapusty
- 250 ml (2,5 dl) šľahačková smotana
-hladká múka (20 g)
- 3 PL gulášové korenie (nie je nutné)
na dochutenie: mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 1 lyžička celá rasca, bobkový list, soľ
Pravý segedínsky guláš, tradičný postup receptu
- Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Môžeme ho okoreniť gulášovým korením (3 polievkové lyžice,nie je nutné) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.
- Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.
- Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, mletého čierneho korenia, polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.
- Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.
- K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu s kyslej kapusty. Záleží to od kyslosti kapusty. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.
- Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja segedínsky guláš nezahusťujem, obľubujeme taký redší, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.
- Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.
Dobrú chuť!