Nachystáme si zeleninu: cibuľu pokrájame na menšie kúsky, cesnak nasekáme na drobno, mrkvu nakrájame na kolieska a zemiaky na menšie kocky.
Indická šošovicová polievka
Indická šošovicová polievka
Voňavá polievka plná exotických korením vás krásne zasýti a povzbudí.

Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
2 PL olivový alebo kokosový olej
-
1 ks veľka cibuľa
-
3 strúčiky cesnak
-
1 PL čerstvý zázvor (strúhaný)
-
1 PL kari korenie
-
1/2 KL kurkuma
-
1/2 KL mleté čili
-
3 ks stredne veľké zemiaky
-
2 ks mrkva
-
200 g červená alebo žltá šošovica
-
1 liter zeleninový vývar (al. bujón)
-
2 ks paradajka
-
podľa chuti soľ
Postup:
-
1
-
2
V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu, cesnak a všetky koreniny: zázvor, karí, kurkumu i čili. Všetko spolu restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nevytvorí sa nám pasta. Aby cesnak nezhorkol, môžeme zmes podliať troškou vody.
-
3
K voňavej paste potom pridáme zemiaky, mrkvu i premytú šošovicu. Všetko spolu premiešame, opekáme asi minútku a nakoniec zalejeme vývarom.
-
4
Polievku varíme za občasného miešania zhruba 30 minút.
-
5
Asi 5 minút pred koncom varenia pridáme na kocky pokrájané paradajky, polievku ochutnáme a prípadne ešte dochutíme soľou či koreninami.