Šošovicu 2-3krát prepláchneme, zalejeme zhruba štvornásobkom vody, posolíme a dáme variť. Varíme do mäkka, zhruba 15 minút, alebo kým šošovica zožltne a zrniečka sa dajú rozpučiť medzi prstami. Necedíme.
Indický dhal
Indický dhal
Vynikajúci, aromatický prívarok z červenej šošovice.

Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
200 g červená šošovica
-
podľa chuti soľ
-
1 PL ghee alebo olej
-
1 ks čili paprička
-
1 ks bobkový list
-
1 KL rasca cela
-
1 ks veľka cibuľa
-
1 strúčik cesnak
-
1 KL zázvor (strúhaný)
-
2 ks paradajka
-
1 KL garam masala
-
1/2 KL kurkuma
-
1 hrsť čerstvý koriander
Postup:
-
1
-
2
V hlbokej panvici zahrejeme maslo alebo olej a pridáme čili papričku, ktorú sme na niekoľkých miestach poprepichovali nožom.
-
3
K maslu tiež pridáme bobkový list, celú rascu, a keď začnú aromatizovať vytiahneme čili papričku.
-
4
Potom pridáme na väčšie nadrobno nasekanú cibuľu, a keď zmäkne vložíme do panvice na plátky nasekaný cesnak spolu s postrúhaným zázvorom. Znížime plameň na minimum a spolu podusíme asi 5 minút.
-
5
Medzitým si nakrájame paradajky na kocky a pridáme ich k cibuľovému základu a za občasného premiešania dusíme, kým sa paradajky nerozpadnú a nevytvoria hustú pastu. Môžeme priliať aj kvapku vody.
-
6
K paradajkám teraz pridáme nasekanú čili papričku, ktorú sme predtým použili na aromatizovanie ghee. Posolíme ich a pridáme kurkumu.
-
7
Paradajkovú pastu primiešame k uvarenej šošovici, pridáme garam masalu a nadrobno nasekaný koriander.
-
8
Dhal servírujeme horúci a môžeme k nemu podávať domáci naan.