Kuracie stehná stiahneme z kože. Kožu nevyhadzujeme, vložíme ju do vrecka, zamrazíme a pridáme k mäsku a zelenine, keď budeme pripravovať nedeľný vývar.
Kurča Biryani
Kurča Biryani
Tradičný indický recept na jemne pikantné kura s voňavou ryžou.

Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
1 kg kuracie stehná (horné i dolné)
-
4 PL olej
-
4 ks stredne veľká cibuľa
-
5 strúčikov cesnak
-
3 PL masala biryani (zmes)
-
4 ks väčšie paradajky
-
400 g biely jogurt
-
1 hrsť čerstvý koriander
-
1 hrsť čerstvá mäta
-
2 ks čili papričky
-
500 g ryža dlhozrnná
-
1 ks celá škorica (drievko)
-
3 ks klinček
-
3 ks kradamon (semienka)
-
1 KL soľ
Postup:
-
1
-
2
Vo veľkom hrnci zahrejeme olej na strednom plameni a pridáme na mesiačiky nasekanú cibuľku. Smažíme asi 10 minút, kým krásne nezhnedne.
-
3
Potom pridáme pretlačený cesnak a spolu restujeme minútku až dve.
-
4
K cibuľke a cesnaku vložíme kuracie kúsky a restujeme, kým sa nezatiahnu.
-
5
Pridáme zmes korenín biryani, podlejeme troškou vody a za stáleho miešania obalíme všetky kúsky mäsa v koreninách. Nepridávame soľ, nakoľko masala biryani už soľ obsahuje.
-
6
Potom do hrnca vložíme na mesiačiky pokrájané paradajky a všetko spolu varíme, kým sa nezačnú rozpadávať.
-
7
Potom pridáme biely jogurt, premiešame a prisypeme nasekaný koriander a mätu.
-
8
Nakoniec pridáme celé čili papričky, znížime plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme 20 minút. Sem –tam premiešame.
-
9
Medzitým si uvaríme ryžu vo vode, do ktorej sme pridali škoricu, kardamon a klinčeky. Ryžu nemusíme variť úplne do mäkka, nakoľko sa bude ešte variť s mäskom. 15 minút postačí.
-
10
Ryžu scedíme a polovicu navrstvíme do čistého hrnca, potom ridáme udusené mäsko aj s omáčkou a zakryjeme druhou polovicou ryže.
-
11
Všetko podlejeme kvapkou vody, zakryjeme a ešte podusíme na slabom plameni zhruba 8 minút.
-
12
Hrniec odstavíme z plameňa a všetko spolu premiešame, tak aby ryža bola krásne zafarbená a nasiaknutá omáčkou z mäska.
-
13
Podávame posypané čerstvým koriandrom a postrúhanou citrónovou kôrou.