Boršč
6. 6. 2018
Ingrediencie
750 g
predné hovädzie mäso s kosťou
3 ks
bobkový list
2 strúčiky
cesnak
5 ks
celé čierne a celé nové korenie
6 ks
červená repa
3 ks
paradajka
1 ks
cibuľa
2 ks
mrkva
1 PL
maslo
1 PL
paradajkový pretlak
1/2 ks
kapusta biela hlávková
2 ks
zemiak
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava
1 téglik
kyslá pochúťková smotana
trochu
kôpor

Postup
1.
Mäso uložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, očistený cesnak, korenie a varíme 2 hodiny alebo 45 minút v tlakovom hrnci.
2.
Repu olúpeme najlepšie v rukaviciach, nakrájame ju na malé kúsky a uvaríme domäkka. Cibuľu, mrkvu a kapustu nakrájame na menšie kúsky. Paradajky narežeme do kríža, zalejeme ich vriacou vodou a olúpeme. Zbavíme ich semienok a nadrobno nakrájame. Zemiaky nakrájame na kocky.
3.
Cibuľu a mrkvu orestujeme na rozpálenom masle. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky. Všetko zalejeme uvareným vývarom a polievku privedieme k varu. Pridáme kapustu, repu aj vývar z nej, zemiaky a nakrájané mäso. Boršč necháme variť asi hodinu, aby sa prepojili všetky chute.
4.
Nakoniec ho dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s kyslou smotanou a kôprom podľa chuti.