Guláš z diviaka
Guláš z diviaka

Každý ho robí po svojom, ja ponúkam svoj osvedčený, jednoduchý a chutný recept. Uvedené množstvá surovín sú len orientačné, nič som nevážil, nemeral, len odhadol... Konečný výsledok a chuť záleží od neustáleho sledovania, ochutnávania, ochucovania, a dokladnej starostlivosti o celý proces prípravy... s dobrým gulášom sa treba pohrať... :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 1,5-2 kg | |
| 900 g | |
| 200 g | |
| 400 g | |
| 2-3 ks | |
| 1 hrsť | |
| 2-3 PL | |
| 1-2 PL | |
| 1 ks | |
| 1-2 KL | |
| 5 guličiek | |
| 10-15 guličiek | |
| 1 ks | |
| 5 guličiek | |
| 1 štipka | |
| 1 kocka | |
| 0,5-1 PL | |
| 300 ml | |
| podľa chuti | |
| 4-6 strúčikov | |
| 2-3 PL | |
| podľa chuti |
Postup
- 1
Mäso omyjeme, odblaníme, a nakrájame na kocky. Tiež nakrájame slaninu, cibuľu, papriku a zemiaky.
- 2
Slaninu opražíme na masti dozlatista.
- 3
Pridáme nakrájanú cibuľu...
- 4
...a usmažíme do hneda...
- 5
Pridáme paradajkový pretlak, orestujeme (restovaním stratí kyslosť), odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku a premiešame.
- 6
Vrátime na sporák, pridáme mäso, soľ, mleté a celé korenia, korenie na divinu, bobkový list, chilli papričku, trocha orestujeme až sa mäso zatiahne a na miernom plameni prikryté dusíme pokiaľ mäso nezačne púšťať šťavu. Nepodlievame.
- 7
Neskôr prihodíme za hrsť sušených húb, kocku bujónu, štipku tymiánum a pomaly dusíme do polomäka..v prípade potreby podlejeme červeným vínom.
- 8
Pridáme za hrsť nakrájaných zemiakov, budú sa postupne rozvárať a tým guláš zahusťovať...
- 9
..a papriku...
- 10
Potom už len trpezlivo dusíme, občas premiešame, podlejeme, ochutnávame šťavu a keď je mäso už takmer mäkké, pridáme zvyšok zemiakov, prelisovaný cesnak a uvaríme domäkka. Pred koncom varenia dochutíme rozdrvenou sušenou majoránkou, prípadne zahustíme nastrúhaným zemiakom a ešte chvíľu povaríme. Podávame s chlebom.