Pikantný guláš na čiernom pive
Pikantný guláš na čiernom pive.

Toto je guľáš, všetko pred tým to boli zemiaky s mäsom! Tak ma pochválil jeden z pánov akademikov. Čo kuchárka/kuchár, to iný zaručene najchutnejší a „najsamlepšejší“ guľáš. Aj ja ich mám zopár odskúšaných. Dovoľujem si pridať variant s čiernym pivom. Vidíte! … a experimentujeme podľa značiek! Varil som aj s tmavým „Zlatým bažantom“, u susedovcov na Morave i v Čechách je značiek požehnane.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 - 200 g | |
2 PL | |
2 PL | |
2 - 3 ks | |
1200 - 1500 g (krk, predné, nožina) | |
podľa chuti | |
1 PL | |
1 ČL | |
2 - 3 PL | |
1 ks | |
2 - 3 ks (feferónka) | |
1 - 2 ks | |
3 - 4 strúčiky | |
300 - 500 ml | |
podľa možností krajce |
Postup
- 1
slaninu som pokrájal ~ na 20x20x40 mm „klátiky“, následne ju vyškvaril, pridal bravčovú škvarenú masť, kukuričný olej a vsypal 3 väčšie postrúhané červené cibule (strúhanie mi ide rýchlejšie ako krájanie) a orestoval; na tomto cibuľovom základe som nechal do „biela“ udusiť na ~ 35x35 mm kocky pokrájané hovädzie medzirebrové mäso (pokiaľ by som ho nemal, použil by som buď predné, z krku, či z nožiny „môčingu“); potom som „zatiahnuté“ mäso
- 2
okorenil čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), mletou sladkou paprikou (PL), klobásovo-guľášovou zmesou z Komárna (ML), zmesou koreninovej zeleniny vlastnej výroby (PL) a obohatil 3 PL pikamtného kápiakrému à la moja predobrá sladká mamka, po premiešaní
- 3
som 3÷5´ nechal „zladiť chute“ a vložil pokrájané jalopiños, zelenú mäsitú papriku a šťavnatú paradajku, zamiešal, dochutil soľou a teraz už, bez „vyrušovania“, mäso varil dobrú hodinku, kedy získalo požadovanú konzistenciu
- 4
až teraz som do šťavnatého mäsa pretlačil 3 väčšie strúčiky cesnaku, premiešal a zalial čiernym pivom. Ja som použil ⅓_vé balenie, ale nič by sa nestalo, keby bolo aj ½ litrové; guľášový základ som nechal asi 10÷12´ „prebublať“ s pivom a hotovo
- 5
zakusovali sme ho „burkovčiakom“ domáceho chlebíka.