Fazuľová kyslá polievka bez smotany
Fazuľová kyslá polievka bez smotany

Foto: ilustratívne
Strukoviny sú dôležitou súčasťou jedálnička a často zanedbávané. Pritom sú z nich jedlá také chutné a výdatné.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g | |
500 g | |
100 g | |
2 ČL | |
1 strúčik | |
3 lístky | |
Postup
- 1
Ak použijeme súšenú fazuľu, minimálne deň vopred namočíme do vody. Nakrájame slaninku/údené/bôčik na kocky, očistíme a nakrájame zemiaky. Polievku samozrejme možno robiť bez mäsa.
- 2
Slaninku vypečieme v hrnci. Ak použijeme údené alebo bôčik, je dobré aby boli mastné, alebo použijeme trochu masti. Na vypečenú slaninku (vo vegetariánskej verzii na rozpálen olej) dáme fazuľky, krátko opečieme, pridáme zemiaky a zalejeme vodou tak, aby sme ich minimálne zakryli. Pridáme bobkový list a prelisujeme cesnak, osolíme, okoreníme, ocukrujeme. Varíme 20 minút do uvarenia zemiakov. Kto nerád zahusťuje múkou môže jeden zemiak nakrájať na naozaj drobné kúsky a tie sa v polievke rozvaria - zahustia ju prirodzene.
- 3Ak patríte medzi poľných kuchárov ako ja, čiže jedlá tohto typu neviete variť pre jednu - dve osoby, nebojte sa toho. Mama mi poradila uvarenú polievku naliať do pohárov a "zavariť". Takto ju môžete ešte mesiac skladovať v chladničke a nájdete ju presne vtedy, keď spolu s hladom príde nechuť niečo variť. :)