Halászlé - maďarská rybacia polievka
13. 6. 2019
Halászlé - maďarská rybacia polievka

Ingrediencie
1,8 kg
ryba
2 ks
zelená paprika
2 ks
paradajka
3 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnak
3 PL
mletá červená paprika
2 ks
zemiaky
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
postup
1.
Ryby zbavíme šupín a umyjeme. Nakrájame ich na kúsky alebo podkovy. Vložíme ich do hrnca, na ne navrstvíme na kolieska nakrájané dve cibule, na pásiky nakrájanú zelenú papriku, na kolieska pokrájané paradajky a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Osolíme, okoreníme a necháme odstáť. Soľ uvoľní z mäsa a zeleniny vodu a na dne hrnca sa začne tvoriť aromatická šťava.
2.
V druhom hrnci začneme robiť vývar. Zo zvyškov mäsa, hláv, plutiev, ikier a mlieča pripravíme silný vývar. Cibuľu nakrájanú na plátky a rybacie odrezky zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme do varu. Nesolíme. Keď voda začína vrieť, pridáme do nej 3 až 4 lyžice papriky a vývar varíme na miernom ohni 60 minút alebo tak dlho, kým sa cibuľa takmer nerozvarí.
3.
Vývar precedíme a odrezky vyhodíme. Zalejeme ním pripravené rybacie mäso so zeleninou, ktoré máme v druhom hrnci. Môžeme pridať na malé kocky nakrájané zemiaky. Polievku uvedieme prudko do varu a varíme 10 až 15 minút. Halászlé nemiešame. Hrncom len potriasame, aby sa mäso neprichytilo ku dnu. Podľa chuti ešte prisolíme, pridáme papriku alebo prikoreníme. K halászlé sa podávam čerstvý maďarský chlieb.