
Sladučká, zachutí aj deťom: Mrkvová polievka s medom
Príprava: 40 min.
Porcie: 4
Obtiažnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
-
2 ksviazaničky jarnej mrkvy
-
1 ksbiela cibuľa (alebo pór)
-
2 lyžicemasla
-
1 lyžicamedu
-
2 lyžicečerstvej petržlenovej vňate
-
1 ksmuškátový oriešok
-
1 ksmleté čierne korenie
-
1 kssoľ
Na chlebové krutóny:
-
1 kschlieb
-
1 ksolivový olej
Postup
1. krok
Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Štyri najmenšie mrkvy si necháme, aby sme ich uvarili a ozdobili nimi polievku na tanieri.
2. krok
V hrnci zohrejeme maslo a cibuľu na ňom do zlatista orestujeme. Pridáme mrkvu, ktorú opekáme asi 2 minúty. Zeleninu zalejeme litrom vody a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 20 minút alebo dovtedy, kým mrkva nie je mäkká.
3. krok
Zároveň samostatne uvaríme aj odložené mrkvy prekrojené na polovicu aj s krátkou vňaťou, ktoré použijeme na ozdobenie polievky.
4. krok
Mrkvovú polievku necháme mierne vychladnúť a v kuchynskom robote ju rozmixujeme. Prelejeme späť do hrnca, pridáme med, soľ, mleté čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Podľa potreby prehrejeme.
5. krok
Počas varenia polievky pripravíme chlebové krutóny: Chlieb nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom a dáme na plechu zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C do chrumkava.
6. krok
Mrkvovú polievku rozdelíme do tanierov. Ozdobíme celými uvarenými mrkvami, chlebovými krutónmi a posekanou petržlenovou vňaťou. Aby petržlenová vňať nestratila svoju chuť.