Šopský šalát
Šopský šalát
Typický letný šalát, ktorý nesmie chýbať na žiadnej grilovačke či party na záhrade.

Ingrediencie
-
250 gcherry paradajky
-
1 ksväčšia uhorka
-
1 ksmenšia cibuľa
-
2 kszelená paprika
-
1 hrsťpetržlenová vňať
-
100 gvykôstkované olivy
-
200 gbalkánsky syr
-
3 PLextra panenský olivový olej
-
2 PLbiely vínny ocot
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
Postup
-
1
Prípravu šalátu začne pečením paprík. Celé papriky vložíme do rúry vyhriatej na 220°C na cca 40 minút, uprostred pečenia papriky obrátime.
-
2
Pečené papriky môžeme po vychladnutí olúpať a zároveň dužina pečením nadobudne delikátnu sladkú chuť. Každopádne tento krok môžeme obísť a použiť čerstvé papriky.
-
3
Paradajky, uhorku, očistenú cibuľu a petržlenovú vňať prepláchneme pod studenou vodou.
-
4
Cherry paradajky prepolíme nožom a vložíme do šalátovej misy.
-
5
Pridáme na kocky pokrájanú uhorku, na plátky nasekanú cibuľku, nasekanú vňať, prepolené olivy, pokrájané papriky a zhruba polovicu medzi prstami podrveného syra.
-
6
Šalát prelejeme olejom a octom a všetko premiešame. Ochutnáme a poľa chuti pridáme korenie, prípadne soľ.
-
7
Šalát rozdelíme medzi dva taniere a na vrch podrvíme alebo postrúhame zvyšok syra.