Fašiangové škvarkovníky
30. 1. 2021
Škvarkovníky starej mamy: Túto fašiangovú dobrotu budete zbožňovať!

Suroviny
Potrebujete:
-
210 ml mlieka
-
350 g polohrubej múky
-
20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecko sušeného)
-
1 lyžica soli
-
150 g pomletých alebo nasekaných oškvarkov
-
50 g bravčovej masti
-
1 ks vajce (plus 1 na potretie)
-
1 ks mlieko na potretie
Postup:
1. krok
Z časti vlažného mlieka, trochy múky a droždia urobte kvások.
2. krok
Dajte ho k múke, pridajte vajce, soľ a mlieko a vypracujte cesto. Nechajte nakysnúť.
3. krok
Cesto vyvaľkajte a potrite oškvarkami zmiešanými s bravčovou masťou. Preložte cesto na takzvanú knihu – najprv kraje priložte k sebe v strede cesta, potom cesto zatvorte ako obal knihy. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.
4. krok
Znovu vyvaľkajte cesto, dvakrát preložte a nechajte oddýchnuť v chlade.
5. krok
Ku koncu cesto opäť vyvaľkajte a škvarkovníky vykrajujte okrúhlou formičkou. Odrezky môžete spojiť, vyvaľkať a znovu povykrajovať. Používajte minimum múky.
6. krok
Nechajte škvarkovníky opäť nakysnúť, vyznačte navrchu mrežovaný vzor nožom alebo vidličkou, potrite vajcom rozmiešaným s mliekom a pečte na 180-200 °C 10 až 20 minút, podľa veľkosti škvarkovníkov.