Hovädzie mäso uvaríme v osolenej vode s korením a cibuľou.
Hovädzie v šípkovej omáčke
Hovädzie v šípkovej omáčke

Ingrediencie
Omáčka
Postup
Medzitým si pripravíme omáčku. Vývar z masoxu doplníme vínom, octom, všetkým korením a citrónovou kôrou i šťavou z 1 citrónu, vhodíme opláchnuté šípky a všetko varíme miernym varom hodinu.
V rajnici rozohrejeme olej, vsypeme múku a upražíme tmavšiu zápražku. Zalejeme ju vychladnutým vývarom zo šípok a korenia, ktorý sme precedili cez sitko. Premiešame a varíme do zhustnutia asi 20 minút. Ak je treba, pridáme vodu. Dochutíme podľa potreby soľou, citrónom a prisladíme.
Omáčkou prelejeme uvarené mäso nakrájané na plátky a môžme podávať so žemľovou knedľou.