Kuľaša
Kuľaša

Toto jednoduché jedlo pochádza z okolia Liptovského Mikuláša, varila to moja stara mama v lete a na jeseň, mám ju veľmi rád, je to zároveň aj spomienka na starých rodičov, pretože cez letné prázdniny som k nim chodil.
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
1 kg | |
2 PL | |
1/2 | |
250 dkg | |
1 l | |
200-300 g |
Postup
- 1
Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kúsky dáme do hrnca s vodou, pridáme soľ necháme uvariť do mäkka.
- 2
Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme časť vody, necháme ich variť až sa začnú rozpadávať.
- 3
Vtedy zemiaky spolu s vodou roztlačíme, začíname pridávať hladkú múku, pritom rozpučené zemiaky neustále miešame, aby nám vznikla kaša. Keď začne kaša bublať - stále miešame až kým sa vytvori hustá kaša, potom hrniec odstavíme. Medzitým si roztopíme maslo až do žltej priehľadnej hmoty.
- 4
Po roztopení masla sa prichystajú hlboké taniere podľa počtu osôb, na tanier nalejeme kulaš, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme roztopené maslo. Okolo jamky namrvíme bryndzu. Podávame s kyslým mliekom. Jeme Kulaš spolu s bryndzou a roztopeným maslom. Dobrú chuť.