Príprava: 45 minút; Množstvo: 12 porcií
POTREBUJEME:
400 g hladkej múky, 400 g polohrubej múky, 200 g rozpusteného tuku na pečenie, 2 vajcia, 40 g droždia, 600 ml mlieka, 3 lyžičky soli, 100 g mletých škvariek
Plnka: 400 g mletých škvariek, 2 uvarené zemiaky v šupe, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička červenej papriky, 1 lyžička soli, 1 vajce na potretie, sezam na posypanie
POSTUP:
1. Do veľkej misy preosejeme oba druhy múky, pridáme tuk, vajcia, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, soľ a mleté škvarky. Všetky suroviny dôkladne spracujeme na hladké cesto, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť.
2. Zemiaky na plnku ošúpeme a prelisujeme. V mise ich zmiešame so škvarkami. Pridáme prelisovaný cesnak, papriku a soľ. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a natrieme naň 1/3 plnky. Zložíme na štvorec. Necháme 15 minút kysnúť. Rozvaľkanie, potretie a poskladanie zopakujeme ešte dvakrát.
3. Vykysnuté naplnené cesto rozvaľkáme. Nakrájame ho na pásy, potom na trojuholníky alebo štvorce, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Posypeme sezamom a pečieme 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 25 minút