Štafetky
8. 6. 2020
Neviete čo so zvyšnými bielkami? Upečte štafetkové roládky. Sú to efektné, celkom jednoduché a veľmi chutné vianočné koláčiky.

Suroviny
Cesto: |
||
320 |
g | vaječný bielok |
210 |
g | cukor kryštál |
90 |
g | orechy vlašské mleté |
80 |
g | múka hladká |
Krém: |
||
40 |
g | múka hladká |
40 |
g | maslo |
1 |
PL | káva |
200 |
ml | mlieko |
150 |
g | cukor mletý (práškový) |
250 |
g | maslo |
1 |
PL | rum |
Poleva: |
||
100 |
g | čokoláda na varenie |
30 |
g | tuk 100% |
V prípade štafetiek je dobré bielky odvážiť. Orientačne je to asi 7-8 bielkov. Ale záleží od veľkosti vajec. Bielky vyšľaháme a postupne do nich prišľahávame cukor. Potom už len zľahka primiešame pomleté orechy a múku. Túto hmotu rozotrieme na dva papiere, ktoré na plechu upečieme. Pred pečením cesto sitkom jemne poprášime mletým cukrom. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov asi 8 minút, nie príliš tmavé, aby sa nelámali. Cesto po upečení ide pekne odlúpnuť, je tvárne a vychladnuté ho rozdelíme po dĺžke rádielkom na tri pruhy.
Krém pripravíme tak, že z 40g múky a 40g masla usmažíme svetlú zásmažku, pridáme kávu (prášok) a zalejeme mliekom. Hmotu prevaríme na kašu. Kávu môžeme použiť nescu, alebo pol na pol so zrnkovou. Necháme vychladnúť, občas premiešame. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a prišľaháme kávovú kašu. Dbáme na to, aby všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Do krému nakoniec metličkou vmiešame lyžicu rumu.
Krém nanesieme na pláty cesta do troch štvrtín a zavinieme roládky. Poukladáme ich na plech a dáme stuhnúť do chladničky. Potom ich nakrájame asi na 5 cm kúsky a konce ponamáčame v čokoláde.