Žĺtkové rezy
Žĺtkové rezy sú jeden z našich najobľúbenejších rodinných receptov. Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Recept je nenáročný na prípravu a chuť žĺtkových rezov nezabudnuteľná.
Orechové cesto s kávovou príchuťou a lahodnou sladkou polevou. Na tieto žĺtkové rezy len tak niekto nezabudne :)

Suroviny
Cesto: |
||
250 |
g | cukor mletý (práškový) |
250 |
g | maslo |
250 |
g | orechy vlašské mleté |
250 |
g | múka polohrubá |
6 |
ks | vaječný bielok |
6 |
PL | káva mletá zrnková |
1/2 |
ks | kypriaci prášok |
Poleva: |
||
6 |
ks | vaječný žĺtok |
300 |
g | cukor mletý (práškový) |
V miske vymiešame mäkké maslo s cukrom na hladký krém do ktorého prisypeme pomleté vlašské orechy a primiešame múku s kypriacim práškom. Pridáme 6 polievkových lyžíc uvarenej silnej tureckej kávy (zvaríme 1 PL kávy a 1 dcl vriacej vody a z tejto kávy odoberieme 6 PL) Káva nám vynahradí chýbajúce žĺtka v ceste a dodá orechovému cestu lepšiu chuť. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do hmoty.

Na klasický plech 32 x 40 položíme papier na pečenie a cesto naň preložíme. Rovnomerne rozotrieme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi pol hodiny.

Kým sa cesto pečie, v miske vymiešame vareškou cukor so žĺtkami ho hustej peny a horúci koláč hneď po vybraní z rúry potrieme polevou. Tá rýchlo uschne a koláč necháme poriadne vychladnúť. Ostrým nožíkom namočeným v horúcej vode žĺtkové rezy nakrájame.
