Čas prípravy: 50 minút; Množstvo: 12 porcií
Potrebujeme: 8 vajec, 180 g práškového cukru, 80 g mletých lieskovcov, 220 g polohrubej múky, štipka soli, pikantný domáci džem, 1 pohár broskyňového kompótu, 500 ml smotany na šľahanie, 1 balíček stužovača šľahačky, 1 balíček vanilínového cukru, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy, sekané lieskovce na posypanie
Postup:
1. Vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mleté orechy, preosiatu múku, premiešanú so štipkou soli. Nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Po upečení vyberieme, odstránime obruč a necháme úplne vychladnúť. Nakoniec korpus vodorovne prekrojíme na tri rovnaké časti.
2. Spodnú tretinu korpusu bohato natrieme džemom. Naň položíme strednú tretinu korpusu. Pokvapkáme trochou šťavy z kompótu a natrieme polovicou šľahačky vyšľahanej s vanilínovým cukrom a so stužovačom.
3. Navrch šľahačky rozložíme nakrájané broskyne a zakryjeme zvyšným korpusom. Vrch a boky torty potrieme zvyšnou šľahačkou. Posypeme nasucho opečenými sekanými lieskovcami. Dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť, nakrájame a podávame.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 40 minút