Kórejská kvasená zelenina (kimchi)
Kórejská kvasená zelenina (kimchi)
Rýchly a jednoduchý recept na známu kvasenú pochúťku z Kórey s dostupnými surovinami.

Ingrediencie
-
1 kspekinská kapusta
-
100 gmorská soľ
-
4 strúčikycesnak
-
1 kspostrúhaný zázvor (cca 4 cm kúsok)
-
3 PLmletá paprika alebo 1 PL čili
-
1 PLkryštálový cukor
-
1 kspodlhovastá biela reďkev
-
2 ksjarná cibuľka (2 zväzky)
Postup
-
1
Kapustu zbavíme vrchných listov, nakrájame na asi 5 cm kúsky a vložíme do veľkej misy.
-
2
Pridáme soľ a dobre ju premiešame s kapustou.
-
3
Potom kapustu zaťažíme veľkým tanierom, na ktorý položíme ťažisko (rajnicu, mažiar či pohár s vodou ) a necháme postať pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
-
4
Kapustu scedíme od uvoľnenej šťavy a prepláchneme vodou, aby sme zmyli soľ zachytenú v listoch kapusty.
-
5
V inej miske potom zmiešame nadrobno nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor, trochu vody (3 PL), cukor a mletú papriku.
-
6
Do vypláchnutej veľkej misy potom pridáme na väčšie kusy nakrájanú reďkev, jarné cibuľky a scedenú a prepláchnutú kapustu.
-
7
Pridáme paprikovú zmes a všetko spolu dobre premiešame.
-
8
Kimchi zmes natlačíme do pohára, uzavrieme a necháme postáť na tmavom mieste pri izbovej teplote 3 až 5 dní.
-
9
Každý deň zatlačíme zmes hlbšie do pohára a na piaty deň (po vykvasení) uložíme do chladničky.
-
10
Podávame ako prílohu k ryži.