Rýchlokvasená zelenina: Nedá šancu jarnej únave
Rýchlokvasená zelenina: Nedá šancu jarnej únave
Nielen kyslá kapusta, ale aj iné druhy zeleniny vám už po pár dňoch rýchlokvasenia poskytnú množstvo vitamínov.
Na kvasenie sa hodia skoro všetky druhy zeleniny. Okrem bielej a červenej kapusty sú to aj uhorky, paprika, mrkva, cibuľa, cvikla, tekvica, reďkovka, zeler, paradajky, kel a iné. Môžete ich použiť samostatne alebo navzájom skombinovať.
Kvasená zelenina sa môže podávať ako predjedlo, príloha, hlavné jedlo alebo ako základ pri príprave rôznych omáčok a polievok, ktoré vďaka nej budú nielen sýte, ale aj zdravé. Zachováva si pritom chutnú, chrumkavú chuť, je plná enzýmov, minerálnych prvkov a vitamínov.
Výhody rýchlokvasenej zeleniny
Rýchlokvasená zelenina vám uľahčí prechod na zdravú stravu, ktorej podstata spočíva v tom, že každé hlavné jedlo, ale aj desiatu či výdatnejší olovrant začnete zeleninovým šalátom. Ale komu by sa chcelo zdržiavať jeho prípravou? Keď si ho však zakvasíte a uložíte do chladničky, ušetríte si čas i námahu a zabezpečíte si zdravý úvod každého jedla.
Porcia rýchlokvasenej zeleniny sa odporúča i ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť. Zaplnia si ňou žalúdok, takže im bude stačiť menšia porcia hlavného jedla. Napriek tomu, že veľkú časť kalórií odmietnu, budú mať pocit spokojnosti a sýtosti, čo je pri regulácii hmotnosti veľmi dôležité. Človek počas diéty nesmie byť nikdy hladný.
Postup pri kvasení
1. Zeleninu dôkladne očistite, nevhodné časti vyrežte a nakrájajte ju alebo nahrubšie nastrúhajte do väčšej nádoby. Pridajte do nej soľ, ktorá zeleninu ochráni pred skazením – mala by tvoriť asi 1 % celkovej hmotnosti zeleniny, ktorú chceme zakvasiť. Premiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby pustila šťavu. Pridajte do nej korenie – rascu, čierne korenie, bobkový list. Pred uložením do pohára alebo súdka ju môžete ochutiť aj chrenom či štipľavou paprikou. S chrenom to však nepreháňajte, brzdí kvasenie.
2. Zeleninu natlačte do pohára, alebo súdka tak, aby tam nebol vzduch. Ten by mala vytlačiť voda, ktorú zelenina pustí. Keď je nádoba naplnená do 4/5 objemu, ukončite plnenie.
3. Celý postup môžete zjednodušiť tým, že nastrúhanú zeleninu zalejete vodou z kyslej kapusty. Tá je už osolená a navyše obsahuje aj kyslomliečne baktérie. Týmto krokom kvasenie urýchlite.
4. Naplnené poháre treba nechať vykvasiť pri izbovej teplote, trvá to asi 2 – 2,5 týždňa. Počas celej doby dbajte na to, aby navrchu bola voda, nie zelenina. V opačnom prípade by zmäkla a začala sa rozkladať.
5. Nemusíme však čakať na úplné dokvasenie. Už po týždni je zelenina dostatočne marinovaná, zdravo ochutená a môžete ju konzumovať.