DOMÁCA VEGETA
1 SKLENENÁ NÁDOBA 400 ML, PRÍPRAVA 1 HODINA, SUŠENIE 3-4 HODINY V SUŠIČKE
- 1 kg mrkvy
- 1 kg koreňového petržlenu
- pol zelerovej buľvy
- 500 kg kalerábu
- 500 g kelu
- 1 veľký pór
- 500 g cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 500 g soli
- pol lyžice kurkumy
- zelerová, petržlenová, ligurčeková a pažítková vňať
Postup:
- Zeleninu očistite pomocou škrabky. Väčšie kusy nakrájajte a vložte do studenej vody.
- Všetku zeleninu jednotlivo nastrúhajte. Zeler, kaleráb, kel, cibuľu a ošúpaný cesnak nakrájajte na tenké plátky a pór na kolieska.
- Zeleninu rozložte do sušičky podľa jednotlivých druhov, prípadne na veľké plechy a dajte sušiť najlepšie na slnko alebo do rúry vyhriatej na 70 °C. Ak by ste robili vegetu neskôr, vo vykurovacom období, využite teplo radiátorov a asi 7 dní zeleninu sušte. Do sušičky dajte listy kelu, cibuľu, pór a vňate. Zvyšnú zeleninu rozložte na plechy.
- Všetku dobre usušenú zeleninu rozmixujte na jemnú štruktúru. Môžete použiť aj mlynček na kávu.
- Rozmixovanú zeleninu zmiešajte vo väčšej mise, pridajte soľ a dobre premiešajte, aby sa soľ rovnomerne dostala medzi zeleninu.
- Nakoniec do zmesi pridajte kurkumu pre farbu a dobre premiešajte. Vegetu presypte do sklenenej nádoby a uzavrite. Skladujte na tmavom a suchom mieste.domácu vegetu: Jej chuti sa nič nevyrovná.