Zaváraná cvikla s chrenom
7. 6. 2020
Zaváraná cvikla s chrenom

6 - 8 zaváracích pohárov (500 ml)
Potrebujeme:
- 2 až 2,5 kg cvikly
- 1 lyžičku anízu
- 1 lyžičku feniklu
- 5 – 6 bobuliek celého čierneho korenia
Na nálev:
- 1 l octu
- 2,5 l vody
- 350 g kryštálového cukru
- 1 lyžičku rasce
- 1 lyžičku nastrúhaného chrenu
- 100 g soli
- 6 bobuliek nového korenia
- 4 klinčeky
Postup:
- 1.Cviklu dobre umyjeme a vcelku aj so šupkou ju varíme domäkka asi 30 minút. Potom ju ochladíme v studenej vode, ošúpeme a nastrúhame, prípadne nakrájame na malé kocky.
- 2.Cviklu zmiešame s anízom, feniklom a celým čiernym korením. Vložíme do umytých a osušených zaváracích pohárov.
- 3.Pripravíme nálev: Ocot, vodu, cukor, rascu, chren, soľ, nové korenie a klinčeky necháme zovrieť a odstavíme. Vychladeným nálevom zalejeme cviklu v pohároch. Uzavrieme a sterilizujeme v pare pri teplote 180 °C asi 20 minút. Strúhaná sterilizovaná cvikla výborne chutí s chrenom.