Kuracie prsia po Sečuánsky – trocha ázie na vašom stole.
Budeme potrebovať:
- 1 kurča (alebo 4 kuracie rezne z pŕs)
- 1 vajce
- 1 lyžica škrobu
- 1, 2 lyžice sójovej omáčky
- 1/2 malej hlávky kapusty
- 10 šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- chilli alebo niekoľko feferónok podľa chuti
- 1/2 lyžičky glutasolu
- 1 lyžička škrobu
Zálievka:
- šálka vývaru z kocky bujónu
- 1/2 šálky vína
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky zázvoru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- väčšia štipka glutasolu
Postup: kuracie prsia po Sečuánsky
Mäso si umyjeme a osušíme, následne ho rozkrojíme na chrbtici a pomaly odrezávame od rebier, krídla a nohy vykostíme a čisté mäso nakrájame na tenké kúsky. Rozklepneme k nemu vajce, posypeme 1-2 lyžicami škrobu ( podľa veľkosti kurčaťa), pokvapkáme troškou sójovej omáčky a necháme najmenej 2 hodiny odležať.
Kapustu pokrájame na štvorčeky , vložíme do vriacej osolenej vody a minútu povaríme. Potom vodu scedíme a kapustu prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať. Na plátky pokrájame šampiňóny, vložíme ich do trochu rozohriateho oleja, ľahko osolíme a dusíme, kým sa šťava nevydusí. Ďalej si pripravíme zálievku. Vývar z bujónovej kocky doplníme vínom, sójovou omáčkou, cukrom, zázvorom, citrónovou šťavou a povaríme. Potom odstavíme a vmiešame glutasol.
V panvici s vyšším okrajom rozpálime olej, postupne vhodíme kúsky odležaného mäsa a vidličkou oddeľujeme, aby sa jednotlivé kúsky nezlepovali. Keď sú všetky kúsky mäsa opražené, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu ( môžeme pridať i 1 pór), na plátky pokrájaný cesnak, po chvíli odkvapkanú kapustu a podusené šampiňóny.
Spolu asi 3 minútky opekáme na silnom ohni, potom zalejeme zálievkou, priostríme chilli alebo feferónkami a zahustíme lyžičkou škrobu, ktorý sme rozmiešali v troške studenej vody. Ešte raz dobre premiešame a hneď podávame s dusenou ryžou ( ktorá je takmer neslaná). Prajem dobrú chuť.