Japonská miso polievka
5. 9. 2021
Japonská miso polievka
6
porcií
30
minút
stredná
náročnosť
Ingrediencie:
2 PL
sezamový olej
200 g
hnedé shimeji hríby
3
čerstvý zázvor
1 strúčik
cesnak
2 PL
sójová omáčka
1 liter
rybací vývar
3 ks
kombu riasa
200 g
tofu
1 hrsť
morské riasy
3 PL
miso pasta
ks
sezamové semienka
Postup:
Japonci servíruju miso polievku aj na raňajky, niekedy aj 3x do dňa. Veria, že zabezpečí dlhovekosť. To všetko vďaka pridaním miso pasty, ktorá vzniká fermentovaním sóje. Vyskúšajte.
1.
V hrnci si ohrejeme sezamový olej a pridáme shimeji hríby, ktoré orestujeme cca 5 minút, ak treba pridáme viac sezamového oleja.
2.
K orestovaným hríbom pridáme plátky zázvora, na jemno nakrájaný strúčik cesnaku a zalejeme sójovou omáčkou.
3.
Zmes podlejeme vývarom a pridáme plátky kombu riasy.
4.
Privedieme k varu a varíme 15 minút.
5.
Vyberieme plátky zázvoru a kombu rias.
6.
Do polievky pridáme na kocky nakrájané tofu a najemno nakrájané morské riasy. Varíme 1-2 minúty.
7.
Stiahneme oheň na minimum, tak aby sa polievka už nevarila. A primiešame cez sitko miso pastu. Po pridaní pasty polievku už nevaríme (všetky zdravé účinky miso pasty by sa varením vytratili).
8.
Servírujeme, na záver dozdobíme štipkou restovaných sezamových semienok.