Tom yum-thajská polievka
Tom Yum polievka
Doslovný preklad Tom Yum polievky by znel varenie (tom) a ostro-kyselá (yum) polievka. Tom Yum alebo aj Tom Yam je najznámejšia mäsová thajská polievka známa nielen v krajinách Ázie ale aj po celom svete.
Existuje niekoľko alternatív tejto polievky ale všetky majú jedno spoločné: ide o kombináciu pálivosti (chilli), kyslosti (limetka) a chuť mora (rybia omáčka a krevety). Pokiaľ sa chcete zahriať b chladnom počasí alebo ochutnať niečo exotického a lahodného, rozhodne odporúčame vyskúšať tento recept, príprava je totiž veľmi ľahká a rýchla.
Recept na Tom Yum thajskú pikantnú polievku
Čas prípravy: 20 - 25 minút
Ingrediencie:
- 1 lyžica Tom Yum pasty
- 2 lyžice oleja
- 2 - 3 listy thajskej limetky
- 1 menší koreň galangalu
- steblo citrónovej trávy
- cca 1 l mäsového vývaru
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice rybacej omáčky
- 2 - 3 čerstvé chilli papričky
- 10 dkg kreviet
- 1 menšia šalotka
- 2 malé cherry rajčiny
- 10 dkg húb Shiitake
- 1 zväzok čerstvého koriandra
- limetková šťava
POSTUP:
1. Galandal (ázijský príbuzný nášmu zázvoru) a citrónovú trávu a rozrežete na 2 - 3 časti, šalotku a rajčiny na osminky. Tradične sa používajú huby Shiitake prekrojené na polovičky alebo populárnej hlíva ustričná.
2. Vo väčšom hrnci si zahrejte olej (stačí aj bežný stolný olej). Pridajte Tom Yum pastu a zamiešajte. Postupne pridávajte ďalšie suroviny: galangal, citrónovú trávu, listy thajskej limetky (tieto ingrediencie sa nekonzumujú, môžu preto byť nakrájané veľké kúsky. Nemožno ich však z polievky úplne vypustiť, pretože mu dodávajú jej jedinečnú chuť.
3. Pridajte rybaciu omáčku a cukor a za stáleho miešania zahrievajte asi 2 až 3 minúty.
4. Počas tejto doby by mal základ na polievku získať intenzívnejšiu arómu. Potom pridajte šalotku, rajčiny, chilli papričky, huby a krevety. Premiešajte a nechajte chvíľu opiecť.
5. Po ďalších 2 - 3 minútach zalejte vývarom a varte 5 - 10 minút. Pokiaľ sa na hladine začne tvoriť pena, pozbierajte ju malým sitkom.
6. Nakoniec pridajte nadrobno pokrájaný koriander. Pretože potrebujete, aby mala polievka danú kyslosť, ju dostatočne pokvapkajte limetkovou šťavou. Polievka by mala mať vyváženú chuť, nie moc sladké, nie moc kyslá, záleží ale samozrejme na chuti každého z vás. Opäť premiešajte a servírujte.
Tip šéfkuchára:
Pokiaľ pracujete s menšími krevetami, najmä s krevetami bez panciera, pridávajte ich čo najneskôr, aby sa nerozvarili. Často sa pridáva aj kura - pokiaľ sa pre neho rozhodnete, rozrežte ho na väčšie kusy a pridajte hneď na začiatku varenia.
V severnom Thajsku sa polievka Tom Yum pripravuje s kokosovým mliekom, pridáva sa niekoľko polievkových lyžíc až nakoniec. Táto varianta je jemnejšia a preto tiež možno vhodnejší pre tých, ktorí s thajskými jedlami najskôr začínajú. Klasická varianta je totiž veľmi výrazná.
Namiesto koriandru vám poslúžia aj iné bylinky ako mäta, bazalka, kôpor ale nikdy nie petržlen.
Pokiaľ nezoženiete pekné rajčiny, môžete ich vynechať, ale huby by ste v polievke rozhodne nemali chýbať. V Thajsku je najobľúbenejší pri prípravy polievky Tom Yum hliva ustričná, vy ale môžete použiť napríklad aj šampióny alebo huby Shiitake.
V ideálnom prípade použijete vývar z morských plodov (z kreviet, krabov a podobne). Je nám ale jasné, že v českých podmienkach to nie je jednoduché, môžete teda použiť napríklad kurací vývar, ktorým rozhodne nič nepokazíte.