Vietnamská polievka Pho - Ga
Pho - Ga (Hanoi style)

Túto vietnamskú polievku som jedla párkrát u nás v bistre a veľmi mi chutila, tak som sa rozhodla, že ju sama vyskúšam uvariť. Hľadala som info na nete a tu je výsledok...:-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks (bez drobkov) | |
1 ks (veľká) | |
4 strúčiky | |
6 guličiek | |
5 cm kúsok | |
2, 5 cm kúsok | |
400 g | |
3 PL | |
3 - 4 ks | |
1 malá hrsť | |
2 PL | |
1 ks | |
1 tenký plátok alebo jalapeňo (nemusí byť) | |
6 ks |
Postup
- 1
Kura rozdelíme na menšie časti, krídelká stehienka, prsíčka. Odstránime kožu a tuk (na krídlach som kožku nechala), prsíčka odložíme bokom. Zvyšok ešte rozstriháme na menšie časti. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme k varu. Vo vare varíme 3 minúty.
- 2
Medzitým si očistíme cesnak, cibuľu rozdelíme na polovicu - 1/2 dáme bokom, a prichystáme si zázvor. Cibuľu zrezanou časťou opálime na plameni sporáka. Robila som to tak, že som cibuľu napichla na nôž. Cesnak a neošúpaný zázvor opálime zo všetkých strán. Necháme vychladnúť a čiernu časť pod tečúcou vodou odstránime. Zázvor a cesnak popučíme nožom. Takto pripravené majú dodať polievke jemnú dymovú aromu.
- 3
Po troch minútach varu, odstavíme plameň, zlejeme vodu. Hrniec umyjeme, kura tiež očistíme trochou vody. Takto sa má mäsko zbaviť nečistôt a získa sa čistejší vývar*. Kuriatko uložíme opäť do hrnca a zalejeme cca. 3 litrami vody. Pridáme opálené koreniny a škoricu, klinčeky, čierne korenie, cukor a rybiu omáčku. Necháme pomaly variť 2 hodiny.
- 4
Druhú polovicu cibule nakrájame na tenké plátky a zalejeme dvoma šálkami vody s 1 čl soli. Koriandrovú vňať natrháme a pokrájame si jarnú cibuľku aj so zelenou vňatou. Pripravíme si rezance podľa návodu na obale - na pol hodinku necháme odstáť vo vlažnej vode, scedíme a dve minúty necháme variť vo vriacej vode. Potom ich prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.
- 5
Po dvoch hodinách (skrátila som varenie na jeden a pol hodiny lebo náš sporák je silný aj na tom najslabšom plameni;-)) pridáme kuracie prsia a pohár studenej vody. Potom, ked už sú prsíčka hotové, vyberieme mäsko, aj koreniny. Mäsko necháme vychladnúť a pokrájame. Ochutnáme vývar a podľa potreby dochutíme rybou omáčkou - 2 - 3 PL rybej omáčky, čiernym mletým korením, prípadne troškou cukru - záleží od vašej chuti, a prevaríme ak treba.
- 6
Do misky uložíme rezance, mäsko, jarnú cibuľku a cibuľu v soľnom náleve a koriandrovú vňať, málinko jalapeňa/chilli (ak chcete, ja som nedávala). Misku naplníme vývarom. Servírujeme s mesiačikom limety. HoTovo, dobrú chuť:-) *A aj menej mastný, čo je asi dôvod, prečo som ju našla aj na rôznych stránkach zameraných na chudnutie;-)