Vietnamská polievka Pho Bo
Vietnamská polievka Pho Bo
Silný vývar plný kolagénu a vitamínov, vydrží vám celý víkend: Uvarte si ho ako Vietnamci!

Polievka Pho Bo je tradičnou vietnamskou špecialitou (Zdroj: GettyImages)
Polievku Pho Bo možno poznáte z ázijských reštaurácií a bistier. Ide o tradičný pokrm z Vietnamu. Tak, ako napríklad naše bryndzové halušky či kapustnica, aj Vietnamci ju pripravujú v každej rodine inak. Náš recept je spojením viacerých postupov a lokálnych tipov.
Základom „fóčka“, ako ho mnohí familiárne volajú, je silný hovädzí vývar z mäsa a kostí. Ďalej sa do polievky pridávajú typické exotické koreniny, ako škorica či zázvor a kopec čerstvých byliniek. Vďaka tomu je plná vitamínov, podporí imunitu a môže mať priaznivý vplyv na trávenie. Silný vývar z kostí má navyše vysoký obsah kolagénu, v jednom hrnčeku vývaru sa nachádza v priemere 6,5 gramov. Skúsite si Pho Bo pripraviť podľa nášho receptu?
Budeme potrebovať (na 8-12 porcií):
– 2,5 kg hovädzích špikových kostí a mäsa na vývar (hruď, nožina, predné, rebrá, chvost…)
– 1,5 kg hovädzieho stehna alebo roštenky
– 6 litrov vody
– 2 cibule
– 1 hlavičku cesnaku
– 1 koreň zázvoru (asi 8 cm)
– 5 hviezdičiek badiánu
– 1 celú škoricu (asi 6 cm)
– 10 klinčekov
– 10 lyžíc rybacej omáčky (nemusí byť)
– 1 lyžicu soli
– 1 lyžicu cukru
– ryžové rezance (uvariť podľa návodu na obale)
– Na dochutenie: čerstvé bylinky (zväzok thajskej bazalky a koriandru), chilli, citrón alebo limetku, jarnú cibuľku, klíčky mungo, cibuľu
Postup:
1. Mäso a kosti najskôr blanšírujeme. Pár minút varíme na najvyššom stupni, až kým nepustia penu, potom zlejeme, kosti a mäso umyjeme a vložíme do čerstvej vody. Následné dáme opäť variť.
2. Cibule, cesnak aj zázvor ugrilujeme, sprudka osmažíme na panvici alebo upečieme v rúre, prípadne opečieme na ohni plynového sporáku. Uvoľnia arómu a chuť. Cibuli môžete nechať šupku, polievke dá krajšiu farbu.
3. Koreniny – škoricu, badián a klinčeky opečieme na suchej panvici, pustia vôňu.
4. Všetko vhodíme do hrnca a varíme 4-6 hodín na najslabšom plameni bez pokrievky. Vodu dolievame, lebo sa časom odparuje. Hotový vývar scedíme, hovädzie stehno vyberieme, do polievky ho nevraciame. Dochutíme soľou, cukrom a rybacou omáčkou. S tou opatrne, má výraznú chuť a nevyhovuje každému. Začnite s menším množstvom a postupne pridávajte.
5. Do veľkej misky si prichystáme ryžové rezance a stehno nakrájané na tenučké plátky. Zalejeme horúcim vývarom. Pridáme čerstvé bylinky a ostatné suroviny podľa chuti.
6. Jedna porcia obsahuje 100-200 g mäsa a 500-700 ml vývaru. Polievka je veľmi sýta a zahreje celé telo. Šesť litrov vám vydrží pokojne celý víkend. Dobrú chuť!